För att försäkra sig om framgång i Kina och undvika kinesiska statens regleringar har Apple både betalat 275 miljarder dollar och ritat om kartan i Apple Maps.

Uppgifterna om Apples femårsavtal med kinesiska staten offentliggörs i en lång artikel från The Information, en artikel baserad både på intervjuer och på interna dokument från Apple. Det var Tim Cook själv som 2016, efter en tid då statliga regleringar hotade Apple på den kinesiska marknaden, såg till att avtalet blev verklighet. Avtalet mellan Apple och den statliga Nationella kommissionen för utveckling och reform innebär att Apple förbinder sig att göra omfattande investeringar i Kina, använda fler kinesiska underleverantörer, investera i kinesiska företag, samarbeta med kinesiska universitet och i övrigt gå den kinesiska staten till mötes, då i utbyte mot att slippa regleringar som annars drabbat Apple.

Betalningen på 275 miljarder dollar sker alltså i investeringar Apple gjort i Kina och man har även enligt uppgifterna ritat om kartan i Apple Maps för att den ska passa kinesiska statens önskemål. Det gäller en ögrupp i Östkinesiska havet, en obebodd ögrupp med potentiellt stora gas- och oljereserver. Öarna kallas Senkaku på japanska och Diaoyu på kinesiska och de båda länderna har stridit om dessa öar en längre tid. Den kinesiska staten vägrade först att godkänna Apple Watch för försäljning i Kina innan Apple gick med på att göra de omstridda öarna större i Apple Maps, så att de syns även om man inte zoomar in.

Innan avtalet rasade Apples intäkter i Kina, men nu är Iphone den mest sålda telefonen på den kinesiska marknaden och landet Apples andra största marknad efter USA.

KÄLLA

The Information om Tim Cooks hemliga avtal med kinesiska staten