Kinas BNP minskar med 6,8 procent

I dag rapporterade kinesiska myndigheter tillväxtsiffrorna för första kvartalet 2020. I sviterna av COVID-19, så minskade landets BNP under årets tre första månader med 6,8 procent på årsbasis.

Detta är den första minskningen sedan Kina 1992 började föra kvartalsvis statistik över BNP. Det är också den första negativa ekonomiska tillväxtsiffran som rapporteras sedan 1976, då kulturrevolutionen fört landet till ruinens brant.

South China Morning Post konstaterar att siffrorna för mars månad fortsatte vara dåliga, vilket tyder på att den ekonomiska återhämtningen ännu inte är i full gång.

Industriproduktionen minskade med 1,1 procent i mars. Det är betydligt bättre än raset på 13,5 procent i januari-februari, och bättre än förhandsprognoserna på drygt 6 procent.

Men samtidigt minskade konsumtionen med 15,8 procent, vilket förvisso var en återhämtning från minskningen på 20,5 procent för årets två första månader, men ett betydligt större tapp än de 10 procent som förhandsprognoserna gav vid handen.

Andra viktiga indikatorer inkluderar en minskning av investeringar i fasta tillgångar med 16,1 procent under årets första kvartal, samt en minskning av exporten med 6,6 procent för mars månad.

Det är sannolikt att den för Kina så viktiga exportsektorn kommer fortsätta sin kräftgång, då omvärldens efterfrågan minskar samtidigt som många utländska företag nu planerar lämna Kina. Exempelvis erbjuder japanska myndigheter nu ekonomiskt stöd till de av landets företag som vill flytta produktionen från Kina till Japan eller andra länder i Sydostasien.

Frågan alla ställer sig nu är om och hur snabbt Kinas ekonomi kan återhämta sig i år. Kinesiska medier talar om att en tillväxt på omkring 5,5 procent för helåret 2020 är möjlig, med hjälp av ökade investeringar genom ekonomiska stimulanser.

Samtidigt spår Internationella valutafonden (IMF) nu att Kinas BNP kommer öka med bara 1,2 procent i år. Det är förvisso bättre än den globala ekonomin, som enligt IMF:s prognoser kommer minska med 3 procent år 2020. Men det är också sämre än den prognos på 6,0 procent tillväxt som IMF gav Kina så sent som i januari.

Enligt Världsbanken kommer Kinas ekonomi att växa med 2 procent i år om allt härifrån går som förväntat. I värsta fall kan landets ekonomi växa med bara 0,1 procent, enligt Världsbankens uppgifter som citeras av BBC.

BBC lägger samtidigt in en brasklapp för att Kinas officiella ekonomiska statistik alltid måste tas med en nypa salt, samt att det kommer bli värre innan det blir bättre:BY JOJJE OLSSON