Tigerns år firades i Malmö
I en mer än fullsatt festsal på Casino Cosmopol firades kinesisk nyårsafton i går, söndag. Pekingoperan från Beijing bjöd på artisteri i internationell toppklass och värd för kvällen var Sweden China Chamber of Commerce (SCCC).

Pekingoperan framförde operaklassikern Apkungen och Leoparden
Obeskrivligt skicklige ”Maskbytaren” avslutade med ”Happy New Year

Tigerns år firades i Malmö

Tigern har en speciell betydelse i Kina

då den anses vara en naturlig färgstark ledare och dess inneboende energi gör att det alltid måste hända något. Och det var precis vad som bjöds, en färgsprakande och fartfylld show med toppartister influgna från Beijing.  Ett av den kinesiska operans klassiska verk framfördes, Apkungen och Leoparden, och det var så underhållande rent visuellt att även den som inte känner till historien satt och njöt.

En ”balanskonstnär” förflyttade sig akrobatiskt med full kontroll på fem set glas
SCCC´s ordförande Henry Lee (t.v.) tackade de kinesiska gästerna och önskade alla ”Xīn nián hăo”

Det bjöds även på suveränt ”obegripligt” maskbyte, maskerna byttes så snabbt att ögat inte hann uppfatta det och kung fu stjärnor från Nord Shaolin Templet visade kamptekniker med och utan svärd. Lägg till detta balansakter, magiker, musiknummer och mycket annat och det blev ett fantastiskt kinesisk nyårsfirade. Även de två konferenciererna måste få en eloge, med ett perfekt samspel blandades kinesiska och engelska. 

Det var en nöjd ordförande för Sweden China Chamber of Commerce, Henry Lee,  som dels tackade gästerna från Kina och de kineser som är bosatta i Malmö med omnejd. Men att Malmö är en mångkulturell stad med öppen famn för olika kulturer visades inte minst det stora antalet övriga Malmöbor och skåningar som var på plats. Bland de inbjudna gästerna syntes såväl kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp Michael Sandin som Japans Gerneralkonsul i Malmö Leif Almö.